Mobiilisovellukset, verkkosivusto, taustajärjestelmä, integraatiot, pilvi

Sanoma Digital

Oikotie sovellukset

Oikotie uudistus

Oikotie on digitaalinen palvelu ja Suomen johtavan monikanavaisen mediayhtiön, Sanoman, strateginen kattobrändi. Oikotie on Suomen kattavin työpaikkojen ja asuntojen markkinapaikka sekä merkittävä autojen, käytetyn tavaran ja erilaisten palveluiden välitykseen keskittyvä markkinapaikka ja sisältömedia. Oikotie-palvelussa vierailee viikoittain yli miljoona käyttäjää.

Kullekin palvelukokonaisuudelle on oma, Oikotie-brändin alaisuuteen kuuluva vertikaalinsa, jolla on oma verkkosivunsa sekä osalla omat mobiilisovelluksensa.

Sanoma Digital Finland halusi yhtenäistää palvelujensa käyttäjäkokemusta ja muodostaa vertikaaleista yhtenäisen kokonaisuuden.

Oikotien vertikaalien yhdistämistä varten tarvittiin uusi alustariippumaton palvelu. Palvelun teknisen ratkaisun kehitystyö annettiin Codematen tehtäväksi.

Oikotie konsepti

Codemate antoi Oikotie-konseptille uuden suunnan yhteistyössä UX-suunnittelualan huippuosaaja Ideanin kanssa. Uudessa konseptissa mobiilisovelluksia ja Oikotie.fi-verkkosivustoa ajateltiin kokonaisuutena, jonka lähtökohdaksi Ideanin tiimi otti yksilöllisen ja älykkään selauskokemuksen. Yhteisissä keskusteluissa tunnistettiin, että esimerkiksi Instagramin ja Pinterestin suosion takana on satunnaisen selailun helppous. Ihmiset voivat käyttää jopa lyhyitä vapaahetkiä seilailemalla heille mielekästä, visuaalista sisältöä turvautumatta hakutoimintoon.

Uudessa Oikotie-konseptissa järjestelmä oppii käyttäjän hauista ja tykkäyksistä ja valikoi käyttäjän syötteeseen sisältöä, jota on mukava selata paikasta ja ajasta riippumatta.

Yksi ketterä tiimi

Idean ja Codemate kokosivat kymmenhenkisen unelmatiimin toteuttamaan konseptia. Asiakkaan edustajana toimi Sanoma Digitalin product owner. Ideanin vastuulla oli palvelumuotoilu, UX- ja UI-suunnittelu sekä projektinhallinta, Codemate taas vastasi teknisestä kehitystyöstä, testauksesta ja pilvipalvelutoteutuksesta.

Tiimi teki tiivistä yhteistyötä Sanoma Digitalin asiantuntijoiden kanssa, ja käytettävyyttä testattiin jatkuvasti Ideanin järjestämällä käyttäjätestauksella. Tiimiläisille projekti oli ikimuistoinen matka ja tilaisuus parantaa tuhansien ja taas tuhansien Oikotie-palvelun käyttäjien elämää.

Työ jatkuu edelleen. Oikotie-palveluun lisätään paraikaa uusia vertikaaleja ja toimintoja. Oikotien omistajaksi vaihtui parin vuoden yhteistyön jälkeen Schibsted.

Product leadership and technical experts working together on Sanoma Digital premises.

Teknologia

Uusi palvelu koostuu kolmesta pääosasta: mobiilisovelluksista, taustajärjestelmästä ja verkkosovelluksesta.

Mobiilisovellus iOS ja Android alustoille

IOS- ja Android-laitteille toteutettiin omat natiivisovelluksensa Swift- ja Kotlin-ohjelmointikielellä. Sovellukset noutavat dataa ja sisältöjä Oikotie-taustajärjestelmästä REST-rajapinnan välityksellä.

Oikotie taustajärjestelmä

Oikotie-taustajärjestelmä on koko järjestelmän sydän, joka toimii linkkinä vertikaalien järjestelmien sekä mobiilisovellusten ja verkkosovelluksen välillä. Vertikaaleissa ja muissa Sanoman järjestelmissä käytetään erilaisia ohjelmointirajapintoja, joiden välityksellä taustajärjestelmän on voitava noutaa dataa ja sisältöjä. Toisin sanoen, palvelun järjestelmäintegraatio ei ollut mikään yksinkertainen pikkutyö.

Codemate toteutti skaalautuvan AWS-pilviympäristön, joka pystyy palvelemaan jopa satojatuhansia käyttäjiä samanaikaisesti.

Lisää tietoa teknisestä ratkaisusta löytyy pääarkkitehtiimme kirjoittamana täältä.

Kehittämämme yksi master API, joka tarjoaa kaiken.

Oikotie.fi verkkopalvelu

Oikotie.fi -verkkosovellus toimii Oikotie-palvelun etusivuna. Käyttäjäkokemuksen ja palvelun toiminnan parantamiseksi React-käyttöliittymäsovellus erotettiin sisällönhallintajärjestelmästä.

Lisäksi toteutimme me.oikotie.fi recruiting and media relations site with WordPress platform.

Tulokset

Kun Sanoma Digitalin palveluiden käyttäjäkokemus yhtenäistettiin ja vertikaalit yhdistettiin Oikotie-palvelun alaisuuteen, erillisiä vertikaalikohtaisia mobiilisovelluksia ei enää tarvittu. Sovellusten kehitys nopeutui ja uusien toimintojen käyttöönotto nopeutui merkittävästi. Uuden ratkaisun etuna on se, että uudet toiminnot voidaan lisätä yhtä aikaa kaikkiin vertikaaleihin, eikä räätälöintiä tarvita. Lisäksi palvelun ylläpito on huomattavasti aiempaa helpompaa ja nopeampaa.

Ehkä tärkeintä on kuitenkin se, että uusi Oikotie-konsepti parantaa käyttäjäkokemusta tekemällä vertikaaleista läpinäkyviä. Käyttäjä voi siirtyä saumattomasti vertikaalista toiseen aivan kuin kyseessä olisi yksi ja sama palvelu. Sisällön valikoinnin ansiosta selaaminen on miellyttävää ja vaivatonta, käyttäjämääriltään suurimpien vertikaalien käyttäjävirta taas hyödyttää muita vertikaaleja.

On aika nauttia työn tuloksista kun asiakkaalta saadaan hyvää palautetta:

Henna Wie dash icon white dash icon white dash icon white
“Codemate on ollut mainio kumppani koko projektin ajan.”

Henna Wie

Tuoteomistaja, Sanoma Digital Finland

C icon
dash icon das icon

Haluatko kuulla lisää?

Kysy lisää Jukalta, joka työskentelee mm. media-alan asiakkaidemme kanssa.

Jukka Koskinen dash rectangle dash rectangle dash rectangle dash rectangle dash rectangle dash rectangle
Valittuja keissejä

Sovelluskehitys

Spotilla

Seclion / Spotilla

Kaikki referenssit

Yli 700 projektia toimitettu. Katso valitut referenssimme.

Katso refet