Pitkä kokemus IT-alalla tarkoittaa, että uran aikana on nähnyt teknologioiden tulevan ja menevän, menetelmien muuttuvan ja uusien työkalujen ja teknologioiden saapuvan koodareiden työpöydille. Jukka-Pekka Siitonen valmistui Kemi-Tornion Ammattikorkeakoulusta 2006 ohjelmistotekniikkaan erikoistuneena tietotekniikan koulutusohjelmasta, ja aloitti samana vuonna työuransa mobiilidevaajana.
Flutter vei mennessään
Vuosien varrella yritys on kasvanut ja Jukka-Pekan, tutummin JP:n, työnkuva muuttunut. Hän tuli taloon “ihan tavallisena kehittäjänä”, ja tällä hetkellä JP on Schaefflerin projektissa Flutter-kehittäjänä ja tiiminvetäjänä. Mobiilikehityksestä hän kiinnostui jo opiskeluaikoina.
– Tein aikoinaan opinnäytetyön Symbian-järjestelmään, ja rakensin tekstintunnistusohjelmistoa hyödyntävän sovelluksen, joka käytti puhelimen kameralla otettua valokuvaa lähteenä. Se oli ensimmäinen mobiiliprojekti, ja käytännössä koko ura on ollut mobiilikehitystä, JP summaa.
JP:n osalta mobiilikehittäminen Android/iOS natiivikielillä on jäänyt vähemmälle sen jälkeen, kun Codematella kiinnostuttiin Flutterista. JP tutustui Flutteriin silloisen kollegan Iiro Krankan vinkistä sen ollessa beta-vaiheessa, ja kiinnostus heräsi. Sen jälkeen välissä oli Android-projekti, jonka jälkeen hän on pysynyt tiiviisti Flutterin parissa.
– Flutterilla käyttöliittymän tekeminen on paljon mielekkäämpää kuin natiivikielillä, JP mainitsee Flutterin kehittäjälle näkyvistä positiivisista puolista.
Codematen Flutter-hankkeisiin voi tutustua tarkemmin Rebel App Studio by Codemate -verkkosivuilla. Rebelin esiintulo on osa yrityksen kehitystä ja kasvua: Nykyään mobiilihankkeita, onnistumisia ja codematelaisten osaamista tuodaan entistä enemmän esiin.
Tuttujen työkavereiden kanssa on helppo työskennellä hankkeesta riippumatta
Ei ole mikään salaisuus, että työntekijät viihtyvät Codematella useita vuosia. JP aloitti Codematella 2015, ja on viihtynyt hyvin. Työn mieluisuudella ja hyvällä työilmapiirillä on ollut tähän vaikutusta.
– Veikkaan, että olisi hankalaa löytää mielekkäämpää työpaikkaa. Täällä pääsee opettelemaan uusia asioita, löytää omat vahvuutensa uusien teknologioiden parissa, koska on mahdollisuus paneutua niihin – niin ja tietenkin, työkaverit on aika iso plussa. Hyvä työilmapiiri ja huumori Oulun toimistolla toimii ainakin itselle, JP sanoo.
Lue, miksi Mikael Komu ei ole harkinnut työpaikan vaihtoa 14 vuoteenUransa aikana JP on työskennellyt monen kokoisissa hankkeissa. Hän tietää, millaista on edistää pientä projektia yksin, ja toisaalta millaista on olla osana isoa tiimiä. Isojen tiimien projekteissa voi helposti käydä niin, että oma osaaminen jää kapeaksi, kun taas yksin työskentely ei ole JP:lle mielekästä.
– Kun tekee itsekseen, kyllähän siinä oppii paljon. Mutta toisaalta tiimissä, kuten nyt vaikka Schaefflerin projektissa, tietää, että kollegoilta voi aina kysyä apua tai ainakin vinkkejä, ja yleensä saakin ratkaisuehdotuksen. Tykkään työskennellä osana tiimiä, JP tiivistää.
Tiimityöskentelyäkin helpottaa se, että samat ihmiset pysyvät talossa pitkään. Vuosien varrella eri hankkeissa oppii tuntemaan kollegat ja heidän työtapansa, joka JP:n mukaan helpottaa tekemistä paljon.
Codematen ainutlaatuinen työilmapiiri
Tyypillinen codematelainen on JP:n mukaan huumorilla varustettu ammattilainen, jonka tekemiseen voi luottaa, ja joka sitoutuu työhönsä. Omassa historiassaan hän tunnistaa sen, että välillä työ on vienyt liikaakin mennessään.
– Työn hektisyys vie helposti mennessään, ja työstä irrottautumiseen olen saanut hyviä apuja Auntie-palvelusta, jota kyllä voin suositella muillekin työkavereille. Työstä irrottautumisessa auttaa myös se, että ympäri vuoden ulkoilen paljon, esimerkiksi patikoiden ja hiihtäen, JP kertoo.
Tutustu Codematen työpaikkakulttuuriinTyössä jaksamista tukee myös se, että erityisesti Oulun toimistolla harrastetaan toisinaan käytännön piloja, joilla piristetään kollegoiden päivään.
– Yksi mieleenpainuvimmista oli se, kun porukka oli työkaverin kesäloman aikana käärinyt koko työpisteen folioon, JP muistelee nauraen.
Seuraa Codematen arkea ja työpaikkakulttuuria Instagramissa, X:ssä ja LinkedInissä!