Codematen Senior UX-suunnittelija Tiina Nykänen haaveili lapsena eläinlääkärin urasta, mutta hänen äitinsä yritti kannustaa miesvaltaisille aloille paremman urakehityksen ja palkkojen perässä.
– Minun mielessäni miesvaltainen ala tarkoitti silloin paperiteollisuutta tai kaivoksia, joten sanoin äidilleni, että en halua. Pitkään sanoin ei, ja nyt työskentelenkin IT-alalla, Tiina nauraa.
Codematella Tiina on viihtynyt jo yli 10 vuotta. Hän kuvailee polkuaan UX-suunnittelijaksi ”vahingoksi”, sillä opiskeluaikoinaan hän ei tiennyt, että käyttöliittymäsuunnittelu oli edes ammatti. Lapsena ja teini-ikäisenä Tiina kuitenkin jo väsäsi harrastuksena nettisivuja, ja muokkasi IRC-Gallerian teemoja.
– Koodasin CSS:ää ja HTML:ää, ja tein teemoja kavereille sekä tuntemattomille ihmisille, jotka ottivat yhteyttä “galtsussa”. En silloin tiennyt, että tällaista voisi opiskella tai tehdä työkseen, Tiina muistelee.
Lue, kuinka Jukka-Pekka eteni Codematella mobiilidevaajasta tiimivetäjäksiFront-end-kehittäjästä Senior UX-suunnittelijaksi
Tiina löysi Codematen Oulun yliopistolla järjestetyillä Pestipäiviltä, ja hän pääsi tutustumaan yritykseen tarkemmin. Hän oli jo hakenut harjoittelupaikkaa toisesta yrityksestä, mutta Codemateen hän ihastui heti.
– Muistan, kun meiltä Pestipäiviltä saunailtaan kutsutuilta kysyttiin, mitä haluaisimme tehdä. Muut halusivat koodata kaikkea, mutta minä sanoin suoraan, että haluan tehdä vain front-end-kehitystä ja työstää visuaalista puolta. Jo koulun aikana tuli hyvin selväksi, että back-end-kehitys ei kiinnostanut, Tiina nauraa.
Harjoittelupaikka Codematella aukesi, ja siitä alkoi Tiinan ura IT-alalla. Alussa design tuli pitkälti talon ulkopuolelta, mutta vähitellen myös Codematen oma design-osaaminen vahvistui. Jo Tiinan uran alussa pelkkä koodaus vaihtui omien käyttöliittymä suunnitelmien koodaukseen, ja siitä lopulta pelkkään käyttöliittymäsuunnitteluun.
Mitä UX-suunnittelijan työpäivään kuuluu?
Tiinan työpäivät UX-suunnittelijana vaihtelevat projektin vaiheesta riippuen. Jos projekti on kokonaan Codematen hallussa, työ alkaa käyttäjätutkimuksella, jolloin käyttöliittymät saavat odottaa.
– Tutkimusvaiheessa en välttämättä avaa Figmaa ollenkaan. Haastattelut ja tutkimustyö ovat mielenkiintoisia, mutta saattavat olla myös raskaita aikataulutuksen ja raporttien koostamisen suhteen. Onneksi nykyään myös hyvin toimivia työkaluja etätutkimuksen tekoon joita voi ajoittain hyödyntää, haasteesta riippuen, Tiina kertoo.
Tutkimuksen jälkeen mietitään käyttäjän flowta, ja käyttöliittymälogiikka piirretään auki yksinkertaisilla rautalankamalleilla. Konseptointivaiheessa sovitellaan yhteen asiakkaan liiketoimintavaatimukset, käyttäjätarpeet sekä tekniset reunaehdot ja mahdollisuudet. Vasta sen jälkeen siirrytään lopullisiin visuaalisiin käyttöliittymäkuviin, ja prosessiin kuuluu myös design validionti yhdessä käyttäjien kanssa. Tiina kertoo pitävänsä erityisesti käyttöliittymälogiikan suunnittelusta, sillä se vaatii loogisen ajattelun ja ongelmanratkaisukyvyn lisäksi visuaalista hahmotuskykyä sekä tiivistä yhteistyötä kehittäjien kanssa, jossa suunnittelu on mahdollisimman toteutettavaa ja käytännönläheistä.
– Parasta Codematella on projektien ja vaatimusten vaihtelevuus. Välillä suunnittelen logoja tai jopa ikkunateippauksia, toisinaan monimutkaisia, useammasta sovelluksesta koostuvia järjestelmiä, ja välillä taas yksinkertaisia lomakenäkymiä. Vaihtelu pitää työn mielenkiintoisena, Tiina sanoo.
Kooditaustasta hyötyä UX-suunnittelussa
Tiinan mukaan hänen koodauskokemuksensa auttaa paljon myös UX-suunnittelussa, ei vain koodareiden kanssa kommunikoidessa, vaan myös itse työn tekemisessä. Kooditausta antaa ymmärrystä siitä, miten suunniteltu käyttöliittymä toimii teknisesti.
– Välillä näkee leiskoja, joissa on liian monimutkaisia ratkaisuja tai paremman ulkoasun vuoksi lisättyä turhaa sisältöä, joka ei palvele ketään, Tiina selittää.
– Koodaustalossa designeriksi kasvaneena kehittäjien kanssa kommunikoinnista on tullut tärkeä osa omia työrutiineja. Esimerkiksi uutta graafi-elementtiä miettiessä suuntaan ensimmäisenä suunnittelemaan sitä yhdessä kehittäjän kanssa. Tavoitteena on löytää mahdollisimman nopea ja tehokas, mutta näyttävä ja käyttäjää palveleva tapa luoda komponentti.
Tutustu myös: UX & QA: Saman kolikon kääntöpuoliCodematella saa kasvaa omana itsenään ja edetä urallaan
Vaikka Tiina päätyi nuoruuden vastaväitteistä huolimatta miesvaltaiselle alalle, hän ei koe IT-alaa tai Codematea ”perinteisen miesvaltaisena”.
– IT-alalla on paljon erilaisia ihmisiä ja persoonia. Kenenkään ei tarvitse mahtua mihinkään tiettyyn muottiin. Mielestäni erityisesti meillä Codematella ilmapiiri on ollut kaikki nämä vuodet erittäin neutraali ja salliva, ja jokainen saa olla täysin oma itsensä, Tiina sanoo.
Hyvästä ilmapiiristä pidetään myös huolta. Sen lisäksi, että Tiina on kasvaneiden design-resurssien myötä päässyt tekemään unelmatyötään, osallistuu hän myös yrityksen tapahtumien ja matkojen suunnitteluun.
– Codematella on ollut hupitoimikunta jo pitkään. Kun välillä on taukoja projekteissa, aikaa voi käyttää yhteisen tekemisen suunnitteluun, Tiina kertoo.
Matkojen ja tapahtumien lisäksi työntekijöiden viihtyvyyttä tuetaan antamalla työntekijöille vapaus vaikuttaa omaan työhönsä ja uranäkymiin. Codematella kannustetaan kehittämään omaa osamistaan Go Forward -hengessä, ja Tiinan kohdalla tämä on näkynyt esimerkiksi opintojen tukemisena.
– Halusin opiskella palvelumuotoilua, ja Codemate tuki minua näissä opinnoissa. On mahtavaa, että saa viedä omaa uransa juuri siihen suuntaan kuin haluaa, kuten silloinkin, kun halusin jättää koodauksen kokonaan, Tiina hehkuttaa. Parhaillaan Tiina opiskelee saavutettavuuteen liittyviä asioita, niin ikään työnantajan kustannuksella.
Työn ja vapaa-ajan tasapaino Codematella
Tiinan vapaa-aikaan kuuluu koirien kanssa harrastaminen, ja lisäksi hän kasvattaa pienimuotoisesti coton de tuléareja. Koirat ovat myös välillä mukana toimistolla piristämässä työkavereiden päivää. Tiina arvostaa suuresti joustavia työaikoja ja sitä, että työtä voi sovittaessa tehdä vaikkapa hotellihuoneesta käsin.
– Codematella toimii hyvin luottamus työntekijän ja työnantajan välillä. Joskus projektit voivat venyttää työpäivää pidemmäksi, mutta toisaalta voin itse pyytää joustoa esimerkiksi vapaapäivien suhteen, Tiina kertoo.
– Kasvattajana jousto tulee tarpeeseen, sillä koirat ei paljoa kysele, milloin on oikea aika lähteä eläinlääkäriin tai astutusmatkalle. Joskus pitää keskellä viikkoa matkustaa toiselle puolelle Suomea koiraheilan luokse ja etenkin näissä tilanteissa on ihan parasta, kun työt kulkee mukana!
Juuri tämä joustavuus ja tuki ovat tehneet Codematesta Tiinalle enemmän kuin pelkän työpaikan – siitä on tullut paikka, jossa hän on todella voinut kasvaa ja kehittyä.
Seuraa Codematen arkea ja työpaikkakulttuuria Instagramissa, X:ssä ja LinkedInissä!