konsultointi, koodi

Envitecpolis

EnvitecVisio -hiilijalanjäljenlaskenta-alusta

Älykäs alusta maatilojen hiililaskentaan

Envitecpolis tarjoaa ruokaketjun toimijoille laskenta- ja asiantuntijapalveluita energian, talouden ja ympäristön osa-alueilla. Yli 15-vuotisen historiansa aikana yritys on ollut alansa edelläkävijä, tuottaen tarkkaa tietoa talous- ja investointien kannattavuudesta sekä ympäristölaskelmista, kuten hiilijalanjäljestä ja biodiversiteetistä. Envitecpolis on auttanut erikokoisia toimijoita ruokaketjun eri vaiheissa edistämään vastuullisuutta yhdessä kannattavuuden kanssa, olipa kyseessä pieni maatila tai suuri ruokatalo.

Yrityksen kunnia-asia on tarjota jokaiselle asiakkaalle juuri oikeat ratkaisut ja auttaa heitä päätöksenteossa. Envitecpolis pyrkii tukemaan koko ruokaketjua vastuullisuuden parantamisessa ja yhteisen kestävämmän tulevaisuuden rakentamisessa. 

Ilmastonmuutos muuttaa ruokaketjun laskentaa

2018 ilmastonmuutoksen keskustelu sai uuden potkun, kun IPCC:n ilmastoraportti julkaistiin. Suomessa tämä herätti voimakkaan keskustelun etenkin ruoasta ja sen tuotannosta. Puheissa painotettiin, mitä tulisi syödä ja kuinka paljon päästöjä eri tuotantotavoista syntyy. Laskentatietojen puuttellisuus vaikeutti keskustelua. Keskustelut pohjautuivat usein kansainvälisiin keskiarvoihin tai mutu-arvioihin.

Laskentatalona Envitecpolis oli jo tuolloin tekemisissä ruokaketjun kaikkien toimijoiden kanssa ja asiakkaat kääntyivät heidän puoleensa – tarvittiin faktatietoa tilojen toiminnasta sekä suomalaisesta ruoantuotannosta. Maatiloilla oli tarve ymmärtää oma tilanteensa ja löytää keinoja vaikuttaa asioihin. Tähän tarpeeseen lähdettiin vastaamaan – aluksi pilottilaskelmien avulla. Haasteena oli saada laskelmaa, joka olisi metodologisesti tarkka, helppo toteuttaa ja skaalattavissa suurille maatilamäärille.

Laskennan haasteet

Envitecpolis on tehnyt jo tuhansia hiililaskentoja yksittäisistä maatiloista aina tuotteisiin asti. Laskenta saattaa äkkiseltään kuulostaa yksinkertaiselta, mutta tietojen keräämiseen liittyy haasteita. Kaikki perustuu tiloilta saataviin ja kerättäviin tietoihin, joita ei aina ole helposti saatavilla. Ruokaketjun monimuotoisuus teki tästä erityisen haasteellista, sillä yksittäisen elintarvikeyrityksen takana voilla satoja tai tuhansia maatiloja, joilta tarvitaan tilakohtaisia tietoja. Laskentaa varten kerättäviä datapisteitä on myös runsaasti. 

Myös itse laskentaan kaivattiin kehitystä. Jopa sadoista datapisteitä kerättyjen tietojen laskemiseen meni tunteja, pahimmillaan jopa päiviä, riippuen lähtötiedon laadusta. 

“Yksi suurimmista ajureista oli asiakkaamme esittämä haaste: pystymmekö vastaamaan tarpeeseen, kun tiloja on kymmeniä tuhansia? Tämä ohjasi kehitystyötämme eteenpäin. Näimme, että tällaiselle palvelulle oli selkeä tarve ruokaketjussa, missä päivittäin toimimme maatilojen ja teollisuuden kanssa”, kertoo Senja Arffman, johtava asiantuntija, ympäristölaskenta.

EnvitecVisio

Codematen avulla toteutettiin EnvitecVisio – digitaalinen alusta maatilojen ympäristötarkasteluihin, kuten hiililaskentaan, tila- ja elintarvikerityskohtaiseen raportointiin sekä datan hallintaan. Sen avulla tilakohtaista laadukasta dataa voidaan kerätä säännöllisesti suureltakin tilamäärältä laskennan tarkkuus säilyttäen. Viljelijöille EnvitecVisio on helppokäyttöinen ja he voivat sen kautta seurata oman tilansa tuloksia ja kehitystä.

Alussa keskityimme vahvasti hiililaskentaan, koska keskustelu oli siihen aikaan painottunut siihen suuntaan. Näimme kuitenkin EnvitecVision työkaluna, joka voi kerätä monenlaista tietoa, hallita dataa ja raportoida tilan toiminnasta. Tavoitteena oli luoda järjestelmä, joka palvelee nykyisiä tarpeita, mutta on avoin myös tulevaisuuden haasteille – Senja Arffman

EnvitecVision avulla tilakohtainen tiedonkerääminen on saatu helpommaksi ja kaikki tieto kootaan samaan paikkaan. Käytettävyydessä ollaan painotettu datan syötön helppoutta.  Laskennan läpivieminen on automatisoinnin avulla saatu huomattavasti tehokkaammaksi ja manuaalisen työn määrä on vähentynyt minimiin. Laskenta on ollut työlästä ja vienyt tilakohtaisesti useita tunteja. Nyt se hoituu sekunneissa:  “Yhdessä laskennassa säästämme tunteja ja kun laskentoja suoritetaan kymmeniä tai satoja, puhutaan jo merkittävästä muutoksesta. Asiantuntijamme pääsevät nopeammin analysoimaan tuloksia ja pystymme palvelemaan useampia maatiloja”, Anssi Lammila Envitecpoliksen johtava asiantuntija iloitsee.

Alusta päätettiin toteuttaa avoimella lähdekoodilla ja lähtökohtana oli  joustavuus ja helppo jatkokehittäminen. Päätös on osoittautunut oikeaksi. Lanseerauksen jälkeen alustaa on kehitetty ja työ jatkuu. Alustaa muokataan ja toiminnallisuuksia lisätään asiakasta kuunnellen ja metodologian vaatimusten muuttuessa. “Jatkokehitys on helppoa, kun perusta on rakennettu juuri tarpeidemme mukaisesti”, kertoo Anssi.

On ollut ilo ja vaikuttavaa nähdä, miten Codemate on omaksunut ja ottanut haltuun itselleen uuden aihealueen. Tämä yhdistettynä Codematen vahvaan tekniseen osaamiseen, on tehnyt hankkeen etenemisestä sujuvaa. Yhteistyömme perustana on ollut hyvä keskusteluyhteys – tämä edellyttää kokonaisymmärrystä, joka Codematella on ollut alusta asti. – Anssi Lammila

C icon
dash icon das icon

Haluatko kuulla lisää hiilijalanjälkilaskurista?

Ota rohkeasti yhteyttä Janneen!

Janne Tuovinen dash rectangle dash rectangle dash rectangle dash rectangle dash rectangle dash rectangle

Janne Tuovinen,

Project Lead

Valitut projektit

Sovelluskehitys

Radiojärjestelmätuotteen uudistus

Jutel / Radiojärjestelmätuotteen uudistus

Digitaalisen aineistonhallinnan palvelu

Edita Prima / Digitaalisen aineistonhallinnan palvelu

Digikumppani

Lehto / Digikumppani

Kaikki refet.

Yli 700 toimitettua asiakasprojektia, katso nämä esimerkit

Näytä kaikki