UX & Mobiilikehitys & Web kehitys

Gasum

Energialaskuri

Excel-hirviöstä
elegantiksi
sovellukseksi

Toteutimme kiinteistöjen energiankäytön laskentaan ja erityisesti energiajärjestelmän optimointiin tarkoitetun sovelluksen yhteistyössä Gasumin kanssa.

Gasumin energiapuolen myyntihenkilöstö voi nyt näyttää teollisuusasiakkaille ja kiinteistönhallinnoijille ne hyödyt, joita järjestelmän optimointi konkreettisesti tuo. Gasum voi tämän perusteella tarjota energiaratkaisun, joka on asiakkaalle järkevin.

Muutimme valtavan Excel-hirviön elegantiksi sovellukseksi, jota voi käyttää iPad sovelluksena ja tietokoneen selaimella.

Käytettävyyssuunnittelu

Käytettävyys ja käyttöliittymäsuunnittelun näkökulmasta suurin haaste oli valtavan laskentataulukon ja energialaskentatekniikan ymmärtäminen riittävällä tasolla, jotta sovellukseen saatiin mukaan vain oleellisimmat asiat.

Jaottelimme käyttöliittymän neljään vaiheeseen, jotta näkymistä ei tulisi liian täyteen ahdetut. Nämä vaiheet olivat myös erityyppisiin toimintoihin keskittyneitä.

Kiinnitimme paljon huomiota siihen mitä lähtötietoja kiinteistöstä ja sen energiajärjestelmästä käyttäjien on pakko syöttää ja mitä pystyimme jättämään vapaaehtoisiksi tiedoiksi tai kokonaan pois. Tulosten visualisointiin panostettiin vahvasti, jotta käytöstä saatiin mielenkiintoista ja energiasysteemin vaihtoehtojen tarkastelusta houkuttelevaa; kun vaihdat jotain osa-aluetta näet heti vaikutuksen laskelmissa.

Toiminnallisuudet

Sovellukseen syötetään ensin kiinteistön energiankäyttöön liittyvät lähtötiedot. Pakollisten kenttien määrä on pyritty pitämään minimissä, jotta alkuun pääsee mahdollisimman helposti. Käyttäjällä on mahdollisuus syöttää valinnaisia tarkempia tietoja kohteesta ja nykyisestä energiankäytöstä, jolloin laskennan tulokset ovat tarkempia.

Lähtötietojen perusteella sovellus muodostaa “kiinteistönäkymän”, jossa energiajärjestelmä on visualisoitu ja tärkeimmät taloudelliset mittarit on havainnollistettu. Tästä interaktiivisesta näkymästä energiaratkaisuja voi vaihtaa lennosta, jolloin mittarit osoittavat minkälainen vaikutus muutoksilla tulee olemaan kiinteistön energiakustannuksiin.

Kun optimaalinen ratkaisu on määritelty, siirrytään yhteenvetonäkymään, jossa ratkaisu on eritelty selkeäksi raportiksi. Raporttia voi käyttää tarkemman teknisen suunnittelun pohjana ja se helpottaa tarjouksen tekoa. Myyjä voi suoraan lähettää pdf raportin asiakkaalle sovelluksesta.

Konepellin alla

Toteutimme sovelluksen meille tutuilla moderneilla teknologioilla. Kyseessä on responsiivinen web-sovellus joka toimii selaimessa, sekä asennettava hybridi sovellus iPadille.

  • Käyttöliittymätyökaluina Bootstrap ja AngularJS.
  • Taustajärjestelmän pohjana Django / Python.
  • iOS hybridisovelluksen container-osio toteuttiin natiivisti Xcodella.
  • Palvelu pyörii AWS:n pilvessä.

Gasumilla oli lähtömateriaalina valtava Excel, jonka laskukaavoja hyödynsimme taustajärjestelmässä. Nyt laskukaavoja voi asiakas suoraan muokata admin-näkymästä.

Jarko Alanko dash icon white dash icon white dash icon white
“Hämmästyttävän hyvin johdettu Codematen puolelta!”

Jarko Alanko

VP of Energy Services, Gasum Oy

C icon
dash icon das icon

Haluatko kuulla lisää?

Janne Korvanen on lääketieteen ja hyvinvoinnin digitaalisen liiketoiminnan asiantuntija.

Janne Korvanen dash rectangle dash rectangle dash rectangle dash rectangle dash rectangle dash rectangle
Muita mielenkiintoisia refejä

Ohjelmistokehitys

Spotilla

Seclion / Spotilla

Muut refet

Valikoidut tarinat yli 700 asiakasprojektin joukosta.

Katso kaikki